TDAH

El Trastorn per Dèficit d’atenció i Hiperactivitat, més conegut com TDAH, és un trastorn del neurodesenvolupament els símptomes nuclears estan caracteritzats per impulsivitat, hiperactivitat i dificultat per mantenir l’atenció.

Actualment, la prevalença del trastorn és d’un 5% en edat infantil a Catalunya, encara que el trastorn també es dóna en l’adultesa. El TDAH és crònic i sol manifestar abans dels 7 anys. Al llarg del desenvolupament de l’infant, els seus símptomes poden canviar o disminuir; no obstant això, s’estima que més del 80% dels nens continuaran presentant problemes en l’adolescència, i entre el 30-65%, en l’edat adulta.

Pel que fa a les formes en què es manifesta el TDAH, hi ha diverses etapes:

Fins als cinc anys, els nens solen presentar un desenvolupament motor precoç. Comencen a caminar molt d’hora i en general, són descrits pels pares com nens inquiets, “impulsats per un motor”.

Durant l’edat escolar, els nens comencen a tenir problemes en l’aprenentatge de la lectoescriptura, el que sol ocasionar fracassos escolars. Aquests errors s’aguditzen com més se li exigeix ​​al nen sense proporcionar-li un tractament adequat. En aquesta etapa és quan més es detecten casos de TDAH.

En l’adolescència es produeixen canvis substancials. La hiperactivitat sol disminuir notablement fins a esdevenir una sensació subjectiva d’inquietud. Tot i això, més del 80% dels joves segueix tenint problemes d’atenció i impulsivitat.

El TDAH té 3 subtipus, segons quins simptomatologia predomini en la persona:

– Subtipus inatent: quan la persona té més marcada la simptomatologia relacionada amb el dèficit d’atenció.

– Subtipus hiperactiu: quan la persona té més marcada la simptomatologia relacionada amb la hiperactivitat.

– Subtipus combinat: quan tant els símptomes d’hiperactivitat com els de inatenció tenen especial rellevància.

A continuació, tenim informació que pot servir-te d’ajuda en relació al TDAH. Recorda que si tens sospites o necessites més informació, pots acudir a qualsevol de les nostres associacions.

Diagnòstic

Tractament

Comorbilitats

Mites

Circuit de salut del protocol de TDAH a Catalunya (Properament)

 

La informació que trobem en aquesta sèrie de pàginas ha estat cedida per FEAADAH