Congrés 28 Octubre 2019

Afectats per TDAH demanen als partits polítics que tinguin en compte el trastorn en els seus programes electorals.

La Federació Espanyola d’Associacions d’Ajuda al Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (FEAADAH) al costat de les Federacions Autonòmiques, es van reunir el dilluns 28 d’octubre amb representants dels 5 partits amb més representació en l’actualitat al Congrés (PSOE, PP, CIUTADANS , PODEM i VOX).

La Federació Espanyola d’Associacions d’Ajuda al Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (FEAADAH) al costat de les Federacions Autonòmiques, es van reunir el dilluns 28 d’octubre amb representants dels 5 partits amb més representació en l’actualitat al Congrés (PSOE, PP, CIUTADANS , PODEM i VOX). De la mateixa manera van registrar en el propi Congrés un document comú amb les seves demandes per a tots els grups parlamentaris.

La presidenta de l’FEAADAH, juntament amb responsables de les diferents federacions autonòmiques, en representació de gairebé 100 associacions de l’Estat i aproximadament de 20.000 famílies, han fet aquesta petició, amb motiu de la celebració el dia 27 del Dia del TDAH a Espanya.

El Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat és una patologia de caràcter neurobiològic originada en la infància que implica un patró de dèficit d’atenció, hiperactivitat i impulsivitat i que en moltes ocasions està associat amb altres trastorns.

Durant les seves entrevistes, han explicat que porten més de 15 anys «sol·licitant als diferents governs que es tinguin en compte» els drets dels afectats i que actuïn «en conseqüència», sense haver obtingut cap «resposta positiva» a les seves demandes.

«Més enllà d’això -ha afegit-, se segueixen tenint actuacions que discriminen al nostre col·lectiu i que ens fan retrocedir en petits avenços que s’han anat donant».

«Agradi o no –ha afegit–, el TDAH està present en el 5% de la població infantil i juvenil, així com entre el 2 i el 3% dels adults».

Han volgut deixar clar que els/les afectats/es no poden «acceptar» que se’ls «deixi de banda» i «no s’actue per millorar» la seva qualitat de vida ni la del seu entorn «familiar, escolar, laboral i social» . En aquest sentit, el TDAH «no es tracta d’un trastorn que afecta només a la persona diagnosticada, sinó que ho fa a tot el seu entorn».

Per aquest motiu, ha destacat que «una bona intervenció, a més de millorar la previsió de present i futur de la persona, pot evitar danys col·laterals que suposen un cost econòmic i emocional per a tots».

«El buit que se’ns fa, implica un empitjorament de moltes persones amb TDAH, en el qual, encara que pugui semblar una altra cosa, el menys important és l’èxit acadèmic».

Han concretat que en aquesta malaltia el més rellevant «és el declivi personal al qual poden arribar els afectats per no disposar dels recursos necessaris», que per a un grup important de la població resulten «inaccessibles», el que els obliga a «suportar» les dificultats i limitacions «en soledat», amb el consegüent risc de «fracàs escolar, consum de drogues, major exposició a accidents i desequilibri personal», a més de «desarrelament social, violència filio-parental i desenvolupament de patologies mentals».

Unes conseqüències a les que, en la seva opinió, «s’arriba per una manca de recursos i d’una intervenció precoç», i que «serien molt menors si des del Govern es donés la cobertura» que necessita aquest col·lectiu al que «la llei avala «.

«Volem una visualització clara i rotunda de suport i de conscienciació per part dels nostres polítics. Aquestes persones, en què deixarem el futur de quatre anys a les mans. Volem un compromís visible en la seva campanya electoral cap a les nostres demandes», que els partits han de deixar clar en els seus programes electorals «la seva intenció de modificar i millorar» la situació actual.

Han exigit per això «el compromís ferm d’una reunió presencial quan es formi el nou Govern, tant des d’una perspectiva educativa com sanitària».

Han enumerat a més les diferents reivindicacions del seu col·lectiu, que passen per una «modificació de l’ordre a les ajudes a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, deslligant el TDAH a discapacitat i / o trastorns de conducta».

Han sol·licitat igualment la «incorporació com a tractament crònic» i que tingui la consideració de «punt negre», a més d’exigir que s’asseguri el copagament farmacèutic en el tractament de l’adult amb TDAH.
La creació d’un protocol nacional de TDAH i la posada en marxa d’un programa de difusió a nivell estatal, «a favor de l’evidència científica que existeix sobre el trastorn», completen les demandes d’aquest col·lectiu.


Per fer més visible totes aquestes demandes, el 27 d’octubre # 27OTDAH, s’il·luminen de TARONJA edificis a tot el país, en un esforç de les Associacions i Federacions per fer VISIBLE el TDAH.


D’aquestes reunions han obtingut el compromís de treballar en les seves demandes i d’una reunió després de les eleccions per començar a materialitzar aquests objectius.

Descarrega nota de premsa aquí

Descarrega document aquí