Expo Itinerant

EXPOSICIÓ ITINERANT «L’EVIDÈNCIA CINETÍFICA DEL TDAH.»

Exposició Itinerant, “L’Evidència del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.”

“Els conceptes erronis sobre el TDAH estigmatitzen les persones afectades, redueixen la credibilitat dels professionals i retarden el tractament o la prevenció.”

Per afrontar aquests conceptes erronis l’any 2021 es va portar a terme una gran revisió dels estudis sobre estudis científics sobre el TDAH liderada per la Federació Mundial de TDAH i el seu president el Dr. Stephen Faraone. El resultat ha estat un document de consens amb 208 declaracions empíricament recolzades sobre el TDAH aprovades per 70 autors de 27 països i 6 continents, que es pot trobar a la web de la federació mundial i que està traduït a 13 idiomes, entre ells el català.

La FCAFA-TDAH ha obtingut el vistiplau directe del doctor Stephen Faraone per a traduir aquest document i fer divulgació a través de qualsevol mitjà, xarxes socials, exposició itinerant, etc.

(https://www.adhd-federation.org/publications/international-consensus-statement.html)

El desconeixement és el nostre pitjor enemic. Hi ha molts mites al voltant d’aquest trastorn. La informació és poder i saber tot el que implica estar afectat pel trastorn dona respostes a tots els esdeveniments vitals que la persona que els viu no sap per què li passen. Com també dona resposta als pares, parelles i persones que viuen amb un afectat. També és necessària per als professionals tant del món de la salut com de l’educació. En l’àmbit de la Salut per exemple en moltes ocasions un trastorn alimentari és fruit d’un TDAH no diagnosticat, la informació científica estableix aquesta relació i no és el mateix un TCA quan també hi ha un TDAH al darrere que quan no. I pel que fa a l’àmbit educatiu és una mica el mateix donat que a vegades l’entorn pot emmascarar la presència del trastorn i interferir en l’evolució del nen o adolescent.

Creiem que aquesta exposició és pionera en molts sentits, el principal és que mai s’ha fet un recull d’estudis científics i metaanàlisi tan exhaustiu, 70 autors de 27 països de 6 continents ja és un fet diferencial. Fer arribar a la societat en general tota aquesta informació de manera senzilla i clara també és un fet diferenciador, ja que totes les persones que ens movem en aquest univers del TDAH, afectats, familiars, companys de feina, d’estudis, parelles, etc. acostumem a parlar del TDAH segons allò que ens han explicat els professionals més propers o bé els voluntaris de les associacions d’afectats com ara les conseqüències en el dia a dia que provoca el trastorn, ja sigui en entorn escolar, laboral, familiar, etc. però no coneixem en profunditat que és el que provoca en si mateix el trastorn ni les afectacions o vinculacions amb altres malalties, per exemple, amb l’abús de substàncies, efectes de la medicació, altres malalties mentals i no mentals, etc.

Veiem que encara hi ha molta controvèrsia i es dubta de l’existència d’aquest trastorn que afecta significativament en el dia a dia,  no només dels afectats sinó també a tot el seu entorn. Globalment, s’entén per TDAH a persones que es mouen i són disperses i força impulsives, però es desconeix la relació del TDAH amb altres trastorns com l’obesitat, les addiccions, els embarassos no desitjats, diabetis, trastorns del son, malalties autoimmunes entre moltes altres, a més de l’impacte econòmic que suposa patir el trastorn.

La idea és que hi hagi una millor comprensió del Trastorn, que la societat el conegui en profunditat. Sobretot pels més escèptics que diuen què és una moda o un invent. El que volem és mostrar que hi ha tot un coneixement científic que avala la presència d’aquest trastorn des de fa molts anys, en 1775 ja es parlava de TDAH. I també que els tractaments tant farmacològics com conductuals han estat exhaustivament estudiats i s’ha demostrat la seva efectivitat i com els afectats han millorat la seva qualitat de vida gràcies a la investigació

Creiem que és molt necessari que la societat en general pugui tenir aquesta informació per entendre l’abast del trastorn, què, no només es tracta d’un possible fracàs escolar o laboral sinó que és un problema de salut.

Per aquest Motiu la FCAFA-TDAH junt amb TDAH VALLÈS organitzem una exposició itinerant que constarà de 13 panells informatius  amb el recull de les 208 afirmacions i es recolzarà amb xerrades en el lloc on es realitzi l’exposició.

            

Alguns dels principals experts mundials a l’àrea del TDAH, com Stephen Faraone, Tobias Banaschewski, David Coghill, Yi Zheng, Joseph Biederman, Mark Bellgrove, Jeffrey Newcorn, Martin Gignac, Iris Manor, Luis Rohde, Samuele Cortese et al., molts, membres de la junta directiva de la Federació Mundial de TDAH, en revisar la literatura específica, és a dir, 208 afirmacions recolzades empíricament sobre el TDAH, van seleccionar troballes amb una sòlida base d’evidència. Els autors destaquen que la majoria dels casos de TDAH són causats pels efectes combinats de molts riscos genètics i ambientals i que hi ha petites diferències en el cervell entre les persones amb TDAH i sense. A més, el TDAH no tractat pot provocar molts resultats adversos i costa a la societat centenars de milers de milions de dòlars cada any a tot el món.

Paral·lelament a aquesta exposició la FCAFA-TDAH està duent a terme una tasca de divulgació de diferents articles elaborats pel doctor Faraone i disponibles en anglès al web https://www.adhdevidence.org/

La FCAFA-TDAH ha obtingut el consentiment directe del doctor Stephen Faraone per a traduir aquests articles tant al castellà com al català i fer divulgació a través de les seves xarxes socials.

ABRIL 2024

GANDESA

Del 15 al 28 d’abril «Exposició Itinerant «L’Evidència Científica del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Divendres 19 d’abril  Jornada «Com és viure amb TDAH»

MORA D’EBRE

De l’1 al 8 d’abril «Exposició Itinerant «L’Evidència Científica del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Divendres 5 d’abril  Jornada «Com és viure amb TDAH»

 

 

MARÇ 2024

AMPOSTA

Del 12 al 24 de març «Exposició Itinerant «L’Evidència Científica del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Divendres 15 de març  Jornada «Com és viure amb TDAH»

ULLDECONA

De l’1 al 10 de març «Exposició Itinerant «L’Evidència Científica del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Dijous 29 de febrer  Jornada «Com és viure amb TDAH»

FEBRER 2024

HOSPITALET DE LLOBREGAT

Del 5 al 28 de febrer «Exposició Itinerant «L’Evidència Científica del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Dissabte 17 Jornada «La veritat científica darrere del TDAH»

NOVEMBRE 2023

SABADELL

Setmana del 20 aL 24 de novembre «Exposició Itinerant, «L’Evidència del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

«Estigmatització en entorn laboral.»


Accés a piulada Aigües de Sabadell.

PUIGCERDÀ

Setmana del 6 a l’11 de novembre «Exposició Itinerant, «L’Evidència del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Dilluns 6 Jornada «Una bona vida amb TDAH.»

OCTUBRE 2023

SABADELL

Setmana del 23 al 28 d’octubre «Exposició Itinerant, «L’Evidència del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Dissabte 28 Jornada «Una bona vida amb TDAH.»

VIC

Setmana del 16 al 21 d’octubre «Exposició Itinerant, «L’Evidència del TDAH. 208 Conclusions amb suport empíric.»

Dissabte 21 Jornada «La veritat científica darrere del TDAH».